Една от причини за нарастващия интерес на специалистите от различни области към лазерната терапия е нарастващата фармакорезистентност – намаляване на ефекта към антибиотиците (антибиотична и антимикробна резистентност), но те далеч не са единственият пример. При представителите на различни групи лекарства е налице понижаване на тяхното действие, а същевременно с това нежеланите лекарствени реакции остават налице.


Като причини се посочват дългото приложение на медикаментите, хронични заболявания, при които не се наблюдава повлияване, както и взаимодействие с други медикаменти, които намаляват ефекта им. Тук е необходимо да се посочи и т. нар. „синдром на полипрагматизъм”, който се характеризира с изписване на множество медикаменти, някои от които с цел да намалят страничните ефекти от други медикаменти. Съчетанието им се затруднява, поради взаимодействие помежду им.


Основните показания за лазертерапия включват необходимост от стимулиране на локалните и общи реакции на организма, както и нормализиране на хомеостазните процеси на различни структурни и функционални нива в организма.



Терапията е подходяща при възпалителни процеси, с цел по-бързо възстановяване на увредената тъкан. Възможно е прилагането ѝ предоперативно, с цел повишаване репаративната способност на тъканите-за по-бързо възстановяване. Много добро повлияване има при болкови синдроми, намален имунитет, както и за подобряване на микроциркулацията.


В клиничната практика лазерната терапия може да бъде приложена при различни показания. В хирургията е налице добър ефект при третиране на възпалителни процеси – абсцес, флегмон или инфилтрати. Следоперативните рани са подходящи за лазертерапия, с цел по-бързо възстановяване.


Често остеомиелитът трудно се поддава на антибиотично лечение, поради изразената антибиотична резистентност. Тук лазерната терапия намира своето място въздействайки върху локалния възпалителен процес и стимулирайки по-бързото въстановяване на тъканта.


Лазерната терапия заема важно място при лечението на редица състояния в ортопедията и травматологията. Тук се включват артрози и артрити (ревматоиден артрит, болест на Бехтерев). Добро повлияване е налице при възпалителни и дистрофични промени на бурсите, сухожилията, епикондилите или околоставните тъкани. Лазерното лъчение оказва добър ефект при костни счупвания, тъй като стимулира образуването на костна тъкан и по-бързото зарастване. Подходящо е още приложението при специфични спортни състояния като „тенис лакът” и „голф рамо”.


Има приложение при заболявания на пикочо-половата система, както при мъже, така и при жени – при цистит, простатит (остри и хронични), аденом на простатната жлеза, генитален херпес, хронични възпаления на яйчниците, вагинити, както и ювенилни маточни кръвотечения.


В пулмологията и отоларингологията – при възпаления на синусите, средното или вътрешното ухо, остри и хронични ринити, ларингити и фарингити. В пулмологията се препоръчва като допълваща терапия при тежко протичащи пневмонии, бронхиална астма, плеврити, хронична обструктивна белодробна болест и други.


Лазерната терапия е подходяща и при някои сърдечносъдови заболявания – исхемична болест на сърцето, хипертония (но не тежките форми), както и състояния след прекаран инфаркт на миокарда.


Различни заболявания в гастроентерологията също са показани за лечение с лазер – язвена болест, хронични гастрити и ентерити, възпаление на правото черво, хроничен панкреатит и хепатит и други.


Други показания за приложение на терапията са дискова херния, невралгия на тригеминалния нерв, невро-вегетативни заболявания и други. При някои кожни заболявания също е налице добър ефект от приложение на физиотерапия – невродерматит, различни екземи, псориазис, рецидивиращ херпес, включително и алопеция (оплешивяване).